Ana Sayfa > Haberler & Basında Biz > Haberler > 4 konuttan 3’ünün sigortası yok
Haberler
[Haber Resmi]

Ankara Ticaret Odası’nın (ATO) Hazine Müsteşarlığı, TÜİK, Emeklilik Gözetim Merkezi ve sigorta sektöründeki diğer kuruluşlardan derlediği verilere göre, Türkiye’de ‘zorunlu sigortalarda’ bile sigortalılık oranı oldukça düşük kalıyor. Bunların başında da deprem sigortası geliyor. Türkiye dünyanın en önemli deprem bölgelerinden biri olarak gösterilse de vatandaş, deprem sigortası için harcanacak parayı fuzuli harcama olarak görüyor. Buna göre Türkiye’de zorunlu olmasına rağmen konutların sadece yüzde 24.9′unun deprem sigortası bulunuyor. 1999 yılında büyük bir deprem yaşanan Marmara Bölgesi’ndeki konutların yüzde 67.4′ünün sigortasız olduğu belirlendi. İç Anadolu Bölgesi’ndeki konutların yüzde 71.5′inin, Ege Bölgesi’nde yüzde 76.7′sinin, Akdeniz Bölgesi’nde yüzde 82.6′sının, Karadeniz Bölgesi’nde yüzde 82.7′sinin, Güney Doğu Anadolu Bölgesi’nde yüzde 88.2′sinin, Doğu Anadolu Bölgesi’nde yüzde 85.5′inin deprem sigortası bulunmuyor.

Marmara yine akıllanmadı
İl bazında bakıldığında deprem sigortası yapılması gereken konutların Şırnak’ta sadece yüzde 3.3′ü, Hakkari’de yüzde 4.2′sini sigortası bulunuyor. 2 milyon 714 bin konut barındıran İstanbul’da ise bu oran yüzde 34.8. Kocaeli’nde sigortalı konut oranı yüzde 31.8, Yalova’da yüzde 42.9 düzeyinde seyrediyor. Yasalar gereği trafiğe çıkan bütün araçlarda trafik sigortası zorunluluğu aranırken, motorlu taşıtların yüzde 23.6′sının zorunlu trafik sigortası bulunmuyor. Zorunlu trafik sigortası bulunmayan taşıt oranı otomobillerde yüzde 6.33 gibi makul bir oranda kalırken, otobüslerde oran yüzde 21.5, minibüslerde yüzde 18.5. Bu alandaki lider ise yüzde 23.8 ile kamyonlar. Kasko alanında ise trafikteki araçların yüzde 75.2′sinin sigortası bulunmuyor.

OECD ülkeleri primde bizi 30′a katladı
Nüfusu 72.5 milyonu aşan Türkiye’de bireysel emeklilik sistemindeki (BES) katılımcıların sayısı haziran itibarıyla sadece 2 milyon 135 bin kişi. Her yıl büyük doğal afetlerin yaşandığı bir ülke olmasına rağmen, 2008 sonu verilerine göre Türkiye’de sigortalı tarım alanı toplamın yüzde 2′si bile değil. Bankalararası Kart Merkezi’nin verilerine göre, Türkiye’de 45 milyon adet kredi kartı bulunuyor. Yaklaşık 1 milyon 500 bin kişi kredi kartı borcunu ödeyemiyor. Buna rağmen kredi kartı borcunu ödeyememe riskine karşı düzenlenen sigorta poliçesi sayısı 50 binde kalıyor. Hazine Müsteşarlığı’nın verilerine göre 2008 yılında 116 dolar olan Türkiye’deki kişi başına prim üretimi 2009 yılında 109 dolara kadar geriledi. OECD ülkelerinde ise kişi başına ortalama prim üretimi 3 bin 15 dolar düzeyinde bulunuyor.

 
 

 

Copyright © 2015 Marmarabirlik Aracılık Hizmetleri Ltd. Şti.

Yazılım& Tasarım  Prodes